Digiturvatulkki

takaisin etusivulle

Windowsit vanhenevat käsiin: pian tuen piiristä putoaa taas suosittu versio

Tulkkaamme caseja, joissa digiturva on syystä tai toisesta pettänyt.
Tulkkaamme ilmiöitä, jotka vaikuttavat digiturvan toteuttamiseen.
Tulkkaamme teknologiauutisia, joilla on vaikutuksia digiturvaan.
case
ilmiö
teknologia
windows
ohjelmistopäivitykset
käyttöjärjestelmät

Tulkattava artikkeli

Viitattu
6.8.2019
osoitteessa
https://www.tivi.fi/uutiset/tv/164116ac-ac43-48dd-af7a-1e1dee6ac922?ref=ampparit:6db8
SpiceWorksin tekemästä selvityksestä käy ilmi, että 32 prosentissa organisaatioista on yhä käytössä ainakin yksi verkkoon kytketty Windows XP -laite. Windows XP:n jatkettu tukiaika päättyi jo vuonna 2014, ja käyttöjärjestelmän viimeisen variantin, Windows POSReady 2009:n osalta viime huhtikuussa. Yritysten haluttomuus päivittää Windows-käyttöjärjestelmiään on muodostamassa merkittävän tietoturvauhan, kun Windows 7:n tukiaika päättyy ensi tammikuussa, TechRepublic kirjoittaa . Tällä hetkellä vähintään yksi verkkoon kytketty Windows 7 -laite on käytössä 79 prosentissa organisaatioista.
Lue koko alkuperäinen artikkeli

Tiivistelmä

eli avainasiat yläpuolen artikkelista
XP:n tukiaika päättyi 2014, Windows 7:n tammikuussa 2020. Tietoturvapäivityksiä paikkaamaan haavoittuvuuksia ei enää tule, mutta Windows 7:n ja jopa XP:n suosio on silti edelleen korkealla. Luvassa on ongelmia, sillä hakkerit tietenkin kohdistavat hyökkäyksiään haavoittuviin koneisiin.

Tulkin kommentit

Tiivistämme uutisten ydinsisällön ja opetukset selkokielellä.

Windows XP on julkaistu vuonna 2001, eli se lähestyy kohta 20-vuotispäiväänsä. IT-maailmassa tällä mennään eittämättä vanhusten kategoriaan.

Vaikka XP:tä ei ole tuettu enää aikoihin, sillä on oma vihkiytynyt kannattajakuntansa. XP:tä pidettiin aikanaan selkeänä ja onnistuneena käyttöjärjestelmänä. Monen mielestä tämän jälkeen, etenkin viime aikoina, on menty vain alamäkeen.

Tuoreen artikkelin mukaan XP-laitteita on käytössä edelleen 32% organisaatioista ja WIndows 7 -laitteita 79% organisaatioista. Olisi erittäin tärkeää tunnistaa, että minkäänlaiseen verkkokäyttöön nämä käyttöjärjestelmät eivät enää ole turvallisia.

Mikä meni pieleen?
"Ei ole XP:n voittanutta"

Moni Windows-käyttäjistä päivittää viimeisimpiin versioihin vasta vihoviimeisellä hetkellä ja suuren porun kera. Tulkki ei tätä kannata.

Kuinka vältät vastaavan?
Huomioita ja vinkkejä
Onko organisaatiossanne käytössä Windows 7 -laitteita?

Varminta on päivittää laitteet uusiin ennen tukiajan loppumista tammikuussa 2020. Tuen piiristä poistuneet, verkkoon liitetyt Windows 7 -laitteet ovat alttiina tunnettuja haavoittuvuuksia hyödyntäville haittaohjelmille, jotka tuetuista käyttöjärjestelmistä paikattaisiin.

Entä jos iso osa organisaatioista ei päivitä laitteitaan ennen vuotta 2020?

Hakkerit saavat houkuttelevan uuden laitekatraan, jonka kimppuun kohdistaa hyökkäyksiä. Prosenttiluvut käytössä olevista Windows 7 -laitteista ovat niin suuria, että todennäköisesti isolla osalla päivitys jää myöhempään ajankohtaan.

Eikö Microsoft riennä apuun?

Microsoftin kädenojennus on maksullinen jatkettu tukiaika korkeintaan kolmen vuoden ajaksi. Todennäköisesti tämä ei ole kovin edullista.

case
ilmiö
teknologia
windows
ohjelmistopäivitykset
käyttöjärjestelmät