Ilmainen e-kirja: NIS2 haltuun hyödyntäen ISO 27001 -käytäntöjä
Lataa e-kirja
Akatemian etusivu
Ohjeet
Digiturvaan liittyvät ohjeet työntekijöille

Kuten jo saatat tietää, voit aktivoida Digiturvamallissa valmiita tai itse tekemiäsi ohjeita, joita voit jakaa työntekijöillesi.

Ohjeet-näkymä

Löydät kaikki ohjeet kun siirryt Organisaation työpöytä -> Ohjeet.

Listan suodattimet

Kun avaat ohjeet, voit hyödyntää suodattimia jos etsit tiettyä ohjetta tai haluat esimerkkejä ohjeista. Voit myös suodattaa ohjeita yksikön perusteella, jotta löydät esimerkiksi tietojärjestelmien omistajille osoitetut ohjeet helposti.

Lue ohjeen sisältö nopeasti suoraan listalta

Kun selaat ohjeita listassa, näet ohjeen sisällön klikkaamalla +-nappia ohjeen nimen vieressä. Näin sinun ei tarvitse siirtyä ohjeen kortille, mutta näet silti ohjeen sisällön.

Ohjeen kortin ominaisuudet

Jokaisella ohjeella on oma korttinsa, josta löytyy ohjeen lisätiedot. Voit käyttää Digiturvamallin kirjastosta löytyviä valmiita pohjia tai luoda organisaatiollesi omia ohjeita. Voitte myös muokata valmiita pohjia tarpeenne mukaan. Näet ohjeen kortilla, onko ohje Digiturvamallin kirjastosta vai onko sitä muokattu.

Jokaisella kortilla on neljä sivua. Ohje-sivu näyttää itse ohjeen sisällön, Koulutussisältö-sivulta voit aktivoida ohjeen tueksi case-esimerkkejä sekä taitotestejä. Tarkistusväli-sivulta voit muokata väliä, jolloin työntekijöiden tulee lukea ja hyväksyä ohjeet. Tarkistusvä.li on oletuksena asetettu 12 kuukaudeksi. Loki ja kommentit- sivulla näet ohjeeseen liittyvät muutokset. Esimerkiksi ketkä kaikki ohjeen ovat lukeneet ja hyväksyneet. Jos tarkat tiedot ohjeen hyväksynnästä, klikkaa Ohjeen hyväksyntä. Näet käyttäjäkohtaisen listauksen hyväksymisestä sekä päivämäärän milloin ohje on hyväksytty.

Ohjeen aktivointi kirjastosta

Näet listan valmiista ohjeista joka teemassa. Klikkaa Aktivoi ohje ottaaksesi ohjeen käyttöön. Voit muokata ohjetta organisaatiollesi sopivaksi tai lisätä tiedostoja tukemaan ohjetta. Kun ohje on valmistelussa, se ei näy työntekijöille, joten voit muokata ohjetta rauhassa. Huom. Ohjeita ei voi siirtää teemasta toiseen.

Uuden ohjeen lisääminen

Voit lisätä uusia ohjeita joka teemasta. Kun avaat teemasta Ohjeet, voit oikeasta yläkulmasta lisätä omia ohjeita.

Uusi ikkuna aukeaa, johon voit täyttää ohjeen tiedot. Jos olet asetuksista asettanut Digiturvamallille useita kieliä, voit luoda saman ohjeen eri kielillä.

Täytä ohjeelle otsikkko, kuvaus ja omistaja.

Miksi ohjeita kannattaa käyttää?

Ohjeet toimivat työntekijöiden tukena ja auttavat ymmärtämään organisaation arvoja ja tavoitteita. Ohjeet myös parantavat koko organisaation tietoturvaa, koska ne opettavat henkilöstölle parempia käytäntöjä. Myös jotkut vaatimuskehikot, kuten NIS2 velvoittaa organisaatiota kouluttamaan työntekijöitä, joka onnistuu kätevästi Digiturvamallin ohjeilla.

Palautetta tai kysyttävää?

Jos sinulla on lisää kysyttävää, tiimiimme voi olla yhteydessä chatin kautta tai sähköpostitse tiimi@digiturvamalli.fi. Otamme myös mielellämme vastaan palautetta Digiturvamallin käytöstä.

Sisältö

Jaa artikkeli