Nyt upotettavia raportteja (esim. asiakirjajulkisuuskuvaus tai tietosuojaselosteet) on mahdollista julkaista erikseen useilla kielillä. Voit valita haluamasi kielen raporttia luodessasi.
Kun olet luonut raportin, näet vasemmassa valikossa käännösosion, jossa voit kääntää raportin termit, joita ei käännetä automaattisesti.
Kaikissa dokumentaatiolistauksissa voit nyt käyttää kolmea tärkeätä päiväämääräkenttää ja haluamaasi vuotta kohteiden suodattamiseen.
Päivämääräkentät ovat:
Tämän avulla voit mm. suodattaa esille "vuonna 2022 tapahtuneet häiriöt" tai "vuoden 2023 aikana edistetyt parannukset".
Nyt voit siirtyä katselemaan aiempaa versiota raportista klikkaamalla haluamaasi versiota versiolokista. Tulemme jatkossa tuomaan Digiturvamalliin mukaan kuukasiraportteja, joissa tämä on erityisen tärkeä ominaisuus.
Samalla raporttien sivupalkkiin tehtiin muitakin selkeytyksiä.
Poikkeamat ovat tärkeitä kohteita tietoturvan hallintajärjestelmässä, ja niitä hallitaan erityisesti sisäisten auditointien yhteydessä. Poikkeamat voivat olla merkittäviä, vähäisiä tai enemmänkin "parannuspotentiaalia".
Kaikki relevantit paikat Digiturvamallissa näyttävät nyt tämän poikkeamatyypin selkeästi, jottai huomio voidaan keskittää vakavimpiin poikkeamiin.
Voit nyt hakea yksiköt AD:sta ja synkronoida nykyiset Digiturvamalli-käyttäjät valittuihin yksiköihin. Kaikki AD-ryhmät ovat käytettävissä synkronointiin.
Löydät tämän ominaisuuden uudelta Organisaatio -> Muokkaa rakennetta -sivulta.
Löydät nyt uuden sivun vasemmasta valikosta kohdasta Organisaatio -> Muokkaa rakennetta.
Tällä sivulla voit jakaa organisaatiosi tietoturvan kannalta relevantteihin yksiköihin. Yksiköt on tarkoitettu mm. ohjeiden tarkempaan kohdistamiseen. Kehitämme parhaillaan myös ominaisuutta, jossa tehtävän toteutus voidaan delegoida erikseen valituille yksiköille. Tällä voi olla tarpeen tilanteissa, joissa esim. organisaation kahdella selkeästi erillisellä haaralla on hyvin erilaiset toteutusmallit tiettyyn tietoturvakäytäntöön.
Rakensimme osan tiedostojen SharePoint-linkittämislogiikasta uudelleen, koska valmiit käytetyt kirjastot toimivat turhan epävakaasti.
Ulkoisten tiedostojen linkittäminen toimii käyttäjän näkökulmasta samoin kuin ennen, mutta teidän pitäisi törmätä erilaisiin virheviesteihin huomattavasti harvemmin. Nyt voit myös suorittaa koko prosessin myös Teams-työpöytäsovelluksen sisässä, eikä sinun tarvitse hyppiä välillä Teamsin selainversioon. 👍
Voit nyt yhdistää useita käyttäjiä yhteen tehtävään, kuten aiemmin dokumentaatiokohteiden yhteydessä.
Voit käyttää tätä ominaisuutta mm. suuressa organisaatiossa, kun tehtävän toteutukseen tarvitaan erilaista panosta eri yksiköistä, tai kun esim. erillinen kumppani on vastuussa tehtävän teknisestä toteutuksesta, mutta kokonaisvastuu säilyy omasta tiimistä nimetyllä omistajalla.
"Tehtävät joihin osallistut" näkyvät jokaisen käyttäjän Tehtäväkirjassa, mutta pienemmällä fokuksella kuin "omistamasi" tehtävät.
Teemme säännöllisesti päivityksiä Digiturvamallin sisältöpohjiin, jotta ne pysyvät vaatimusten sekä yleisten hyvien käytäntöjen mukaisina. Nyt vuorossa oli sisältöpäivitys v.46, jonka yhteydessä teimme eri dokumentointipohjiin useita käyttäjiemme pyytämiä parannuksia.
Muutokset ovat pääosin "pieniä mutta tärkeitä". Alta löydät lyhyet tiivistelmät tehdyistä muutoksista.
Lisäsimme seuraavat kohdat:
Muutosten avulla on tarkoitus auttaa kriittisten kumppanien tunnistamista sekä varmistaa, että tärkeille kumppaneille meillä on riittävästi todisteita heidän tietoturvatasostaan.
Paransimme muiden tietoturvavaatimusten määrittelyä seuraavin lisäyksin:
Näiden lisäysten avulla voidaan selkeämmin dokumentoida esimerkiksi yksittäisille asiakkaille annetut lisäsitoumukset tai omat laatuvaatimukset - ja niihin liittyvät toimenpiteet ja muut kohteet hallintajärjestelmässä.
Yksikköjen ja toimipaikkojen tietokorteille tehtiin lisäyksiä, jotka tulevat jatkossa sisältymään osaksi uutta "Organisaation rakenne" -sivua. Tämän sivun kautta voitte entistä tarkemmin määritellä, mistä yksiköistä ja toimipaikoista organisaationne muodostuu. Yksiköt voidaan lisäksi tyypitellä sekä luonteen mukaan (osasto, tiimi, tytäryhtiö, jne.) että pääyksiköiksi vs. aliyksiköiksi.
Tärkeä pieni lisäys tietovarantojen dokumentointikortille:
Käyttäessänne tiedonhallintalaki-vaatimuskehikkoa tietojärjestelmä- ja tietoaineistopohjat sisältävät nyt seuraavat lisäykset:
Näiden lisäysten avulla on tavoitteena paremmin erotella ne tietoaineistot muista, joihin mm. tiedonhallintalain luvun 6 lisävaatimuksia sovelletaan.
Lisäsimme valinnaisen kysymyksen järjestelmäkortille:
Kysymyksen alla voidaan käsitellä käyttäjätukeen liittyviä kysymyksiä.
Olemme juuri parhaillaan julkaisemassa 2 uutta vaatimuskehikkoa Digiturvamalliin!
NIS2 määrittää tietoturvaan liittyvien toimenpiteiden, toimitusketjun valvonnan sekä raportointivaatimusten minimitason kriittisillä toimialoilla, kuten energia, logistiikka, terveys, ruoantuotanto, jätehuolto, julkishallinto ja digitaalinen infra.
SOC 2 määrittää, kuinka organisaation tulisi suojata asiakastietoja mm. luvatonta pääsy, tietoturvahäiriöitä sekä muita haavoittuvuuksia vastaan. Vaatimuskehikon on kehittänyt AICPA (American Institute of Certified Public Accountants) ja se on erityisen suosittu Yhdysvalloissa.
Aiemmin Digiturvamallista raportteja jaettaessa listaus on muodostunut suoraan valitun vaatimuskehikon sekä "tähditettyjen" raporttien perusteella.
Nyt voit valita raporttien jakamiseen myös toisen mallin, jossa voit vapaasti poimia mukaan otettavat raportit. Tämä tapa tukee lisäksi kaikkia raporttityyppejä, eli voit sisällyttää jakonäkymiin myös itse luomasi lista- tai kohderaportit sekä esimerkiksi visuaaliset raportit.
Jotkin organisaatiot ohjaavat omaa hallintajärjestelmää Digiturvamallissa useiden eri vaatimuskehikkojen perusteella.
Näissä tilanteissa sisäinen auditointi vaatimuskehikkokohtaisesti voi muodostua turhan raskaaksi malliksi.
Nyt Digiturvamalli tukee myös toimintatapaa, jossa auditointi voidaan kohdistaa valittuihin Digiturvamallin teemoihin. Näin voidaan auditoida esimerkiksi 4 teemaa vuodessa ja saavuttaa täysi kattavuus (12/12) hallintajärjestelmän sisäiselle auditoinnille 3 vuoden välein. 👍
Panostamme jatkossa yhä enemmän parempiin ohje- ja tukimateriaaleihin, jotka opastavat sinua eteenpäin Digiturvamalli-käytössä, olitpa vasta aloittamassa, jo hyvässä vauhdissa tai jo edistynyt ISMS-pääkäyttäjä, joka hakee lähinnä jatkuvaa parantamista.
Tämän tueksi uudistimme hieman konseptia Digiturvamallin Akatemiassa. Kaikki Akatemian sisältö on nyt luokiteltu aiheiden alle, kuten "riskienhallinta", "ISO 27001", "henkilöstön turvallisuus" tai "alkuun pääsy", joten löydät juuri oikean kokoelman erityyppisiä materiaaleja helposti. Lisäsimme Akatemiaan myös oman vasemman valikon, jotta voit helposti navigoida kaikkeen sisältöön. Valikko listaa aiheet, mutta myös eri sisältömuodot - ohjeartikkelit, videokurssit ja blogiartikkelit. Akatemiaa alkaa nyt säännöllisesti saada uusia sisältöpäivityksiä.
Valitse siis aiheesi tai haluamasi sisältötyyppi ja aloita digiturvaopiskelu kanssamme. 🎓
Paransimme 'upotus verkkosivuille' -tyyppisten raporttien (esim. asiakirjajulkisuuskuvaus, tietosuojaselosteet) käytettävyyttä. Nämä raportit on suunniteltu upotettavaksi organisaationne julkiselle verkkosivustoille palvelemaan asiakkaita / muita sidosryhmiä julkisesti.
Nyt mm. skrollauspalkki on selkeämmin aina näkyvissä, mutta vastaa myös upotukselle valitsemaanne teemaväriä, joten upotuksen pitäisi näyttää luonnolliselta osalta verkkosivustoanne.
Kaikki toiveet lisäparannuksista ovat erittäin tervetulleita. 👍
Tiimimme tulee jatkossa ylläpitämään listaa tulossa olevista uusista vaatimuskehikoista sekä Digiturvamalli-työkalun sisällä että Digiturvamalli.fi-sivustolla.
Digiturvamallin käyttäjänä voit vaikuttaa prioriteetteihimme peukuttamalla haluamaasi vaatimuskehikkoa lyhyiden perustelujen kera.