Ilmainen e-kirja: NIS2 haltuun hyödyntäen ISO 27001 -käytäntöjä
Lataa e-kirja
Akatemian etusivu
Blogit
Turvallisesti etätöissä Digiturvamallin ohjeiden avulla

Vaikka koronapandemian jälkeen elämä on palautunut normaaliksi, etä- ja hybridityöskentely on vakiutunut normiksi. Organisaatioiden piti sopeutua muuttuviin työolosuhteisiin nopeasti ja ne toivat mukanaan uusia haasteita. Ilman kunnollisia ohjeita, työntekijät saattavat käyttää työhön tarkoitettuja mobiililaitteitaan henkilökohtaisessa käytössä, ladata epäluotettavia sovelluksia tai liittyä suojaamattomiin verkkoihin. Tällainen toiminta voi pahimmillaan altistaa koko organsiaation haittaohjelmille.

Tarkat ja selkeät ohjeet mobiililaitteiden käyttöön vähentää tietoturvaan liittyviä riskejä ja parantaa organisaation turvallisuutta. Digiturvamallista löydät erinomaiset ohjeet organisaation tietoturvalle. Alla on esitelty muutamia suosituimmista ohjeista liittyen etätyöhön ja mobiililaitteisiin.

Esimerkkejä ohjeista etätyöskentelyyn liittyen

Mobiililaitteiden hyväksyttävä käyttö

Ohje koostaa perusasiat, joita jokaisen työntekijän tulisi seurata mobiililaitteiden käytössä. Huomion kiinnittäminen siihen, ettei muuta oletusasetuksia tai ohita haittaohjelmasuojauksia on erityisen tärkeää. Organisaatio käyttää näitä palveluita syystä, joten niiden muuttaminen tai ohittaminen altistaa organisaation tietoturvariskeille.

Tietosuojasta huolehtiminen etätöissä

Vaikka ohje sisältää itsestäänselviltä vaikuttavia asioita, on nekin hyvä olla kirjoitettuna ylös selkeästi. Toiselle selkeä asia kuten se, ettei anna työkonetta perheenjäsenen käyttöön, voi olla toiselle uusi asia. Työkoneen antaminen perheenjäsenen käyttöön voi vahingossa altistaa organisaation dataa luvattomaan käyttöön.

Mobiililaitteiden valvonta

Mobiililaitteiden jättäminen valvomatta julkisella paikalla, autossa tai jopa toimistolla voi nostaa organisaation riskiä altistua tietoturvaloukkaukselle. Myös laitteen käyttöjärjestelmän päivittäminen on tärkeä osa mobiililaitteen turvallisuutta. Ohjelmistopäivityksen sisältävät usein tietoturvapäivityksen, joka tekee ohjelmistosta turvallisemman. Vanhentunut käyttöjärjestelmä voi altistaa laitteen viruksille ja haittaohjelmille.

Kuinka hyödyntää ohjeita Digiturvamallissa?

Edellä mainittiin vain kolme monista tärkeistä ja hyödyllisistä ohjeista Digiturvamallissa. Löydät täyden listan valitsemalla Organisaation työpöydältä teeman Etätyö ja mobiililiatteet ja klikkaamalla auki Ohjeet.

Voit aktivoida ohjeita listasta organisaatiosi tarpeen mukaan. Muista valita ohjeille omistaja, joka päivittää ohjeita tarpeen mukaan, esimerkiksi kun joku turvallisuusmentetelmä muuttuu.

Kun ohje on aktivoitu, voit valita kenelle se näkyy. Joissain tapauksissa, kaikki työntekijät eivät tarvitse ohjetta, esimerkiksi työntekijä joka ei tee etätyötä ei tarvitse siihen liittyvää ohjeistusta täyttämään Ohjekirjaa. Voit myös seurata ohjeiden hyväksymistä Digiturvamallissa. Voit lisäksi aktivoida ohjeille case-esimerkkejä ja taitotestejä sisäistämisen vahvistamiseksi. Näistä löydät lisää tietoa Digiturgamallin akatemiasta. Jos haluat tarkastella ohjeiden hyväksyntää, klikkaa Organisaation työpöydältä auki Käyttäjät ja yksiköt ja Ohjeiden hyväksyntä.

Jäikö kysyttävää? Voit olla yhteydessä tiimiimme oikeasta alanurkasta löytyvän chatin kautta tai sähköpostitse tiimi@digiturvamalli.fi ja vastaamme mielellämme!

Sisältö

Jaa artikkeli