Ilmainen e-kirja: NIS2 haltuun hyödyntäen ISO 27001 -käytäntöjä
Lataa e-kirja
Akatemian etusivu
Blogit
Tietosuojamalli 2.0 tulossa pian

Aiemmin olemme kertoneet teille kehitystyöstä Tietosuojamallin parissa (esim joulukuun ja lokakuun päivityksissä), jonka kautta olemme parantaneet pohjasisältöä, Tietosuojamallin rakennetta ja muita perusominaisuuksia. 

Jo tähän astisella Tietosuojamallin taipaleella olemme saaneet mukaan erittäin hyvän määrän innostuneita organisaatioita. Olemme tästä jokaiselle teistä erittäin kiitollisia. Emme kuitenkaan Tietosuojamallin laajentuessa enää pystyneet palvelemaan kaikkia tarpeeksi hyvin, koska teknologia ei pysynyt laajentuneen sisältörakenteen ja käyttäjämäärien mukana.

Olemme raataneet nyt taustalla parin kuukauden ajan tehden kehitystyötä, joka saadaan tämän kuun aikana näkymään teille asti. Meillä on nyt ilo kertoa, että julkaisemme tässä kuussa Tietosuojamalli 2.0:n, joka on teknologisesti uudistettu versio teille tutusta työkalusta ja tulee mm. toimimaan 10-kertaisesti edeltäjäänsä nopeammin. Samalla Tietosuojamalli muuttuu kokonaisuudeksi, jota jatkossa laajennamme erilaisia työkalulaajennuksia käyttäen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voimme jatkossa tehdä eri aloille tai eri tietosuojahaasteisiin liittyviä lisäosia, jotka niitä tarvitsevat asiakkaamme voivat ottaa käyttöön.

Kaikki Tietosuojamalli-tilit tullaan päivittämään automaattisesti

Teidän ei itse tarvitse tehdä mitään päivityksen mahdollistamiseksi. Voitte myös jatkaa työskentelyä Tietosuojamallin parissa päivitykseen asti täysin normaalisti.

Kuinka päivitys tulee näkymään teille?

Tiedotamme pian tarkemman ajankohdan päivitystyölle. Päivityksen yhteydessä Tietosuojamallin hyödyntämisessä voi esiintyä käyttökatkoja, mutta pyrimme tekemään päivitystyötä ilta- ja yöaikaan. Tulemme tekemään päivityksen aikana seuraavat toimenpiteet:

  • Kaikkien Tietosuojamallien sisältö päivitetään uusimpaan sisältöversioon - Mitään aiemmin tekemäänne ei tämän aikana katoa, mutta sisältö laajentuu ja rakennetta on parannettu. Tuoreimmillä Tietosuojamalli-käyttäjillä sisältö on jo uusinta versiota, joten muutos ei tämän osalta näy.
  • Tietosuojamallin kirjautuminen uudistuu - Tulemme lähettämään teille ohjeen, mistä osoitteesta ja kuinka päivityksen jälkeen pääsette tietosuoja-asioihinne käsiksi

Tavoitteemme on saada päivitykset tehtyä tämän kuun aikana. Saatte koko prosessista tiedotteen heti päivityksen jälkeen.

Webinarit esittelevät uutta versiota - ilmoittaudu mukaan!

Mikäli haluat saada pikaisen intron Tietosuojamalli 2.0:aan ja sen mukanaaan tuomiin parannuksiin / muutoksiin, voit ilmoittautua webinareihimme, joissa käydään nimenomaan tätä päivitystä läpi.

Webinarit järjestetään seuraavina ajankohtina:

  • Keskiviikko 21.2. klo 15:00 - 15:45
  • Keskiviikko 28.2. klo 10:00 - 10:45
  • Tiistai 6.3. klo 14:00 - 14:45

Ilmoittaudu halutessasi sinulle sopivaan webinariin täältä >>

Tietosuojamalli 2.0 - Nopeampi ja laajentuvampi kokonaisuus

Olemme uudistaneet teknologian, jolla sinä käsittelet tietoja Tietosuojamallin kautta. Näin se muuttaa kokemustasi.

Sama käyttöidea, ilman sivulatausten odottelua

Tietosuojamallin käyttöliittymäkerros on jatkossa toteutettu vue.js-teknologialla. Tätä teknologiaa käytettäessä suurempi osa tiedoista voi pyöriä selaimen välimuistissa, eikä palvelimilta asti pitkien sivulatauksien takaa enää tarvitse hakea tietoa. Tämän takia työkalu tulee tuntumaan teille huomattavasti nopeammalta.

Vaikka uudistamme työkalua ja sen teknologiaa vahvasti, emme halua jatkuvasti tuottaa lisää uuden opettelua käyttäjillemme. Olemme pyrkineet pitämään käyttökonseptin mahdollisimman samana ja nojaamme esimerkiksi käyttäjillemme tuttuihin listanäkymiin yhtä lailla useissa paikoissa.

Esimerkkejä tulevista työkalulaajennuksista

Varsinaista Tietosuojamalliin täytettyä dataa käsitellään jatkossa rajapinnan yli. Tämä mahdollistaa monenlaiset hienot laajennukset, joista tässä esiteltynä pari ensimmäistä raportointiin painottuvaa.

Visuaalinen analyysi -työkalu

Tietosuojamallin käyttöliittymä pyrkii tekemään tiedon täyttämisen ja keräämisen mahdollisimman helpoksi. Toinen yhtä lailla tärkeä puoli on tietenkin tehdä tulkintoja ja yhteenvetoja kerätyn tiedon avulla.

Tätä tarvetta tulee täyttämään Visuaalinen analyysi -työkalu, jonka kautta hahmotat eri asioiden yhteyksiä toisiinsa.

Ideana on

  • Visualisoida erilaisia tärkeitä tietokokonaisuuksia (esim. millä eri oikeusperusteilla käsittelemme tätä henkilötiedon palasta)
  • Tarjota pohjaa oman keskustelun ja ideoinnin tueksi (tulemme tarjoamaan 15kpl valmiita visualisointipohjia)
Visuaalinen analyysi näyttää tärkeitä, valmiiksi mietittyjä yhteenvetoja keräämästänne tiedosta

Raporttityökalu

Raportointi on tärkeä osa tietosuojatyötä. Joskus kaivataan laajempaa kokonaiskatsausta esim. tietotilinpäätöstä varten, joskus taas enemmänkin työn etenemistä kuvaavaa yhteenvetoa vaikka oman organisaation johdolle.

Raporttityökalun avulla voit käyttää Tietosuojamallin valmiita raportteja tai muokata täysin haluamasi pohjan.

Ideana on

  • Tuottaa haluamasi raporttimuoto otsikoin ja tekstein
  • Lisätä sopiviin väleihin automaattisesti päivittyvät tietonostot Tietosuojamallista
  • Mahdollistaa ajantasaisen raportin ottaminen yhtä nappia painamalla ("Päivitä raportin tiedot")
Dokumenttiraportteihin voi nostaa sopivia tietopalasia Tietosuojamallista

Mukavaa jatkoa talven viettoon!
Tietosuojamalli-tiimi

Sisältö

Jaa artikkeli