Valitaan ja asennetaan haittaohjelmien havaitsemis- ja korjausohjelmat keskitetysti ja päivitetään ne säännöllisesti tietokoneiden ja tietovälineiden ennaltaehkäisevää tai säännöllistä tutkimista varten.
Ohjelmien tulisi tarkastaa ainakin seuraavat asiat:
Haittaohjelmien suojaukseen käytetyt järjestelmät tarkistavat ja asentavat päivitykset automaattisesti halutuin väliajoin ja ajavat myös halutut tarkistukset valitulla frekvenssillä ilman käyttäjän toimia.
Organisaation on määriteltävä, mitä vaatimuksia haittaohjelmilta suojautumiselle asetetaan. Seuraavat seikat tulisi ottaa huomioon:
Organisaation on määriteltävä ja toteutettava toimenpiteitä haittaohjelmilta suojautumiseksi määriteltyjen vaatimusten perusteella.
Vahvistaaksemme haittaohjelmilta suojautumiselta organisaatiomme on määritellyt lisätoimenpiteet korkeamman suojaustason tiedoille:
Organisaatio on määritelly toimintatavat, joiden avulla kerätään säännöllisesti ajantasaista ja luotettavaa tietoa haittaohjelmista. Tällaisia voivat olla mm. postituslistat, lehdet, torjuntaohjelmistojen toimittajien blogit tai tietoturvaa käsittelevät uutissivustot.
Tietolähteiden avulla pyritään todentamaan haittaohjelmia koskeva tieto, erottamaan huijaukset todellisista haittaohjelmista ja varmistetaan saatujen varoituksien olevan todenmukaisia ja informatiivisia.
Kriittisiä liiketoimintaprosesseja tukevien järjestelmien ohjelmistot ja aineistosisältö katselmoidaan säännöllisesti haittaohjelmien paikallistamiseksi. Kaikki luvattomat tiedostot ja muutokset tutkitaan muodollisesti.
Organisaation on tunnistettava verkkosivustojen tyypit, joihin henkilöstöllä tulisi ja toisaalta ei tulisi olla pääsyä.
Organisaation on harkittava seuraavien sivustotyyppien käytön estämistä (joko automaattisesti tai muilla tavoin):
Vain organisaation hyväksymät ohjelmistot voidaan ajaa laitteilla. Organisaation on:
Haittaohjelmasuojauksen täytyy estää pääsy haitallisille nettisivuille esimerkiksi "deny listing"-tekniikalla. Tästä saa poiketa vain, jos siihen on selkeä, tarkasti dokumentoitu ja painava syy organisaation toiminnan kannalta. Tässä tilanteessa on ymmärrettävä ja huomioitava mahdolliset riskit.
Haittaohjelmasuojauksen on skannattava nettisivut automaattisesti haittaohjelmien varalta, kun sinne siirrytään selaimessa.
Antivirus-ohjelma täytyy olla asetettu skannaamaan tiedostot automaattisesti. Tämän tulee tapahtua, kun tiedosto ladataan ja avataan ja, kun tiedosto avataan verkkolevyltä.
Organisaation on huolehdittava, että kaikissa sen tietokoneissa, tietoverkko- ja vastaavissa laitteissa, automaattinen ajaminen on estetty käytöstä.
Automaattinen ajaminen voi aiheuttaa vakavan kyberhyökkäyksen, kuten kiristyshaittaohjelman, pääsyn organisaation järjestelmään netistä ladatun tiedoston tai vaarantuneen oheislaitteen (esim. muistitikku) kautta.
Haittaohjelmasuojauksen päivittämiseen on olemassa prosessi myös järjestelmille, joita ei ole kytketty kytketä julkiseen verkkoon. Haittaohjelmatunnisteiden päivitys voidaan järjestää esimerkiksi käyttämällä hallittua suojattua päivitystenhakupalvelinta, jonka tunnistekanta pidetään ajan tasalla esimerkiksi erillisestä internetiin kytketystä järjestelmästä tunnisteet käsin siirtämällä (esim. 1-3 kertaa viikossa), tai tuomalla tunnisteet hyväksytyn yhdyskäytäväratkaisun kautta. Tunnisteiden päivitystiheyden riittävyyden arviointi tulee suhteuttaa riskienarvioinnissa kyseisen ympäristön ominaispiirteisiin, erityisesti huomioiden ympäristön muun tiedonsiirron tiheyden.
Myös päivitysten eheydestä varmistumiseen tulisi olla ennalta suunniteltu menettelytapa (lähde, tarkistussummat, allekirjoitukset, jne.).
Organisaatio on tunnistanut tietojärjestelmät, joissa haittaohjelman torjuntaohjelmistoilla pystytään saamaan lisäsuojausta.
Tietojenkäsittely-ympäristön turvallisuus testataan. Testaamisessa huomioidaan asianmukainen turvaamistaso ja toteutuksen, integroinning ja konfiguroinnin taso. Turvallisuudesta on huolehdittava ympäristön koko elinkaaren ajan.
Tässä olisi huomioitava ainakin:
Organisaatiossamme on määritelty käytännöt ja toimenpiteet, joilla havaitaan ja estetään luvattoman laitteiston käyttö organisaation verkossa ja infrastruktuurissa.
Organisaatio kouluttaa henkilöstöä säännöllisesti sekä hyödynnetyn haittaohjelmasuojauksen käytöstä, haittaohjelmahyökkäyksistä raportoinnista sekä haittaohjelmahyökkäyksistä toipumisesta.
Henkilöstön tietoturvatietoisuuden varmistaminen on tärkeä osa haittaohjelmilta suojautumista. Tämän vuoksi henkilöstölle tiedotetaan säännöllisesti uudenlaisista haittaohjelmista, joiden uhka heihin voi kohdistua.
Organisaatiomme on määritellyt toimintatavat, joiden avulla estetään tai vähintään havaitaan luvattomien ohjelmien käyttö.