Ilmainen e-kirja: NIS2 haltuun hyödyntäen ISO 27001 -käytäntöjä
Lataa e-kirja
Akatemian etusivu
Ohjeet
Työntekijän pikaohje digiturvaohjeiden hyväksyntään Ohjekirja-näkymässä

Mikä on Digiturvamallin Ohjekirja-näkymä?

Digiturvamallin Ohjekirja-näkymä on henkilökohtainen digitaalinen tietoturvaohjeesi. Se sisältää tärkeimmät toimintaohjeet tietoturvaan, tietosuojaan ja tietojärjestelmien käyttöön liittyen, joita sinun pitää organisaatiomme tietoja käsitellessä noudattaa.

Ohjekirjan avulla:

  • Näet yhdellä sivulla kaikki sinulle tärkeät digiturvaohjeet
  • Löydät ohjeet aina parin klikkauksen päästä, suoraan Teams-ympäristössä
  • Hyväksyt ohjeet säännöllisin väliajoin osoittaaksesi, että olet lukenut, sisäistänyt ja noudattanut niitä

Ohjekirja on oleellinen osa organisaatiomme digiturvan hallintajärjestelmää toimiessaan etenkin henkilöstön osaamisen varmistamisen työkaluna.

Kuinka Ohjekirja-näkymää käytetään?

Sinun ei tarvitse oma-aloitteisesti muistaa käydä Ohjekirja-näkymässä, vaan Digiturvamallin Teams-sovelluksen botti lähettää sinulle viestin, mikäli sinulla on lukemattomia ohjeita. Klikkaamalla "Avaa Ohjekirja" -painiketta botin lähettämästä viestistä pääset yhdellä klikkauksella suoraan hyväksymään lukemattomat ohjeet.

Uudet ohjeet tulee lukea mahdollisimman pian. Saat sovellukselta kuitenkin viestin maksimissaan kerran kuukaudessa.

Viestit tulevat Teamsin Keskustelu-osastolle samaan tapaan, kuin kollegoilta tai palavereissa lähetetyt viestit.

Aiemmin lukemasi ohjeet tulee myös lukea uudelleen organisaation määrittelemällä syklillä, joka voi olla esimerkiksi kerran 6 tai 12 kuukaudessa.

Kuinka voit osallistua ohjeiden parantamiseen?

Ohjeen hyväksymisen jälkeen voit antaa ohjeista halutessasi kommentteja. Tämä ei ole millään tavalla pakollista, mutta kommenttien jättäminen on erityisen suositeltavaa, mikäli...:

  • Et täysin ymmärrä ohjeen sisältöä
  • Jotkin työkalut eivät tue ohjeen noudattamista
  • Muut prioriteetit työssäsi ovat ristiriidassa ohjeen noudattamisen kanssa

Tieto kommenteista menee organisaationne digiturvan hallintajärjestelmässä merkitylle ohjeen omistajalle ja järjestelmän kautta myös valvotaan kommenttien käsittelyä.

Koulutussisällöt ohjeiden tukena

Organisaationne voi tarvittaessa ottaa käyttöön digiturvaohjeistusta laajentavia koulutussisältöjä. Tällöin voit nähdä ohjeiden ohessa case-esimerkkejä, jotka kertovat mikä voi mennä pieleen, jos et toimi ohjeen mukaisesti.

Digiturvamallissa on myös ominaisuus, jossa työntekijöille voi osoittaa taitotestin, yhden kategorian kaikki ohjeet on hyväksytty. Taitotestit sisältävät n. 5 kpl monivalintakysymyksiä, joihin vastaaminen osoittaa, että olet lukenut ohjeet ja omaksunut lukemaasi.

Sisältö

Jaa artikkeli