Organisaatio on määritelly prosessin, jonka perusteella tunnistetut tekniset haavoittuvuudet käsitellään.
Osa haavoittuvuuksista voidaan korjata suoraan, mutta merkittäviä vaikutuksia omaavat haavoittuvuudet tulisi dokumentoida myös tietoturvahäiriöinä. Merkittäviä vaikutuksia omaavan haavoituvuuden tunnistamisen jälkeen:
Organisaatio toteuttaa uhkatiedustelua keräämällä tietoa toimintaansa liittyvistä tietoturvauhkista ja niiltä suojautumisesta. Tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta uhkaympäristöstä, jotta omaa suojaustasoa voidaan paremmin arvioida ja riittävät hallintakeinot toteuttaa.
Uhkatiedustelutiedon keräämisessä on huomioitava kaikki kolme tasoa:
Uhkatiedusteluun liittyvien periaatteiden tulisi sisältää:
Organisaatiolla on prosessi uhkaperusteisen tunkeutumistestauksen (TLPT) säännöllistä suorittamista varten.
TLPT-prosessi täyttää seuraavat vaatimukset:
Staattiset skannaukset koodiin ovat ensimmäinen askel riskialttiiden haavoittuvuuksien havaitsemiseksi. Kun palvelu on otettu käyttöön, se kuitenkin altistuu uudenlaisille hyökkäyksille (esim. cross-site scripting tai tunnistautumisen ongelmat). Näitä voidaan pyrkiä tunnistamaan tunkteutumistestauksella.
Ohjelmistohaavoittuvuuksien hallitsemiseksi suojaustasoilla III-II toteutetaan seuraavat toimenpiteet:
Merkittäviä muutoksia ovat mm. verkkotopologian muutokset, uusien järjestelmien käyttöönotot, vanhojen järjestelmien merkittävät päivitykset sekä palomuurien ja vastaavien suodatussääntöjen merkittävät muutokset.
Ohjelmistohaavoittuvuuksien hallitsemiseksi suojaustasolla IV toteutetaan seuraavat toimenpiteet:
Merkittäviä muutoksia ovat mm. verkkotopologian muutokset, uusien järjestelmien käyttöönotot, vanhojen järjestelmien merkittävät päivitykset sekä palomuurien ja vastaavien suodatussääntöjen merkittävät muutokset.
Ohjelmistoille ja muulle teknologialle on tietoisesti yksilöity tietolähteet, joita käyttämällä tunnistetaan meille relevantteja teknisiä haavoittuvuuksia ja ylläpidetään tietoa niistä (esim. viranomaiset tai laite- ja ohjelmistovalmistajat). Tietolähteitä arvioidaan ja päivitetään löydettäessä uusia hyödyllisiä lähteitä.
Haavoittuvuuksia voi löytyä suoraan hyödyntämistämme toimittajien järjestelmistä tai monien järjestelmiemme hyödyntämistä open source -komponenteista. On tärkeää seurata useita lähteitä, jotta oleellisista asioista ollaan kärryillä.
Olemme määritelleet säännöt , joiden perusteella tunnistettuun haavoittuvuuteen reagoidaan. Säännöt voivat sisältää mm. seuraavat asiat:
Riskialttiisiin järjestelmiin liittyvät haavoittuvuudet saavat aina korkean vakavuuden ja ne käsitellään ensimmäisinä.
Organisaatio tekee säännöllisesti haavoittuvuusskannausta, jossa etsitään tietokoneista, työasemista, mobiililaitteista, verkoista tai sovelluksista tunnettuja haavoittuvuuksia. Skannausta on tärkeää tehdä myös merkittävien muutosten jälkeen.
On huomioitava, että haavoittuvaa lähdekoodia voi löytyä niin käyttöjärjestelmäohjelmistoista, palvelinsovelluksista, loppukäyttäjäsovelluksista, kuin esimerkiksi laiteohjelmistotason (firmware) sovelluksista sekä ajureista, BIOS:ista ja erillisistä hallintaliittymistä (esim. iLo, iDrac). Ohjelmistovirheiden lisäksi haavoittuvuuksia aiheutuu konfiguraatiovirheistä ja vanhoista käytänteistä, esimerkiksi vanhentuneiden salausalgoritmien käytöstä.
Tietojärjestelmien toiminta voi olla riippuvaista tietyistä avainresursseista, kuten palvelinkapasiteetista, tallennustilasta, tietojenkäsittelykapasiteetista, valvontakapasiteetista tai tietyistä avainhenkilöistä.
Etenkin osalla näistä resursseista voi tietyissä tilanitessa olla pitkät toimitusajat tai korkeat kustannukset, jolloin tuleviin kapasiteettiongelmiin niiden kanssa on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Tarkkailemme tärkeimpien järjestelmäresurssien käyttöä ja tunnistamme suuntaukset, turvallisuutta mahdollisesti uhkaavat pullonkaulat ja riippuvuudet tärkeistä henkilöistä.
Ohjelmistojen hallinnoimattomat asennukset tietokoneille voivat johtaa haavoittuvuuksiin ja tietoturvahäiriöihin.
Organisaation olisi määriteltävä, minkä tyyppisiä ohjelmistoja tai päivityksiä kukin käyttäjä voi asentaa. Ohjeet voivat sisältää mm. seuraavia reunaviivoja:
Eristetään ympäristöt, joissa seuraukset voivat olla erittäin vahingollisia.
Organisaation on kehitettävä prosessi teknisten haavoittuvuuksien käsittelyn automatisoinnille.
Organisaation on määriteltävä seuratut mittarit haavoittuvuuksien tunnistamiseen sekä korjaamiseen liittyen. Mittareita on seurattava määritetyin aikavälein.
Organisaatiolla on oltava selkeä toimintamalli havaittujen teknisten haavoittuvuuksien priorisointiin. Toimintamallin ei pitäisi olla täysin omaa keksintöä, vaan tukeutua yleisesti hyväksyttyihin käytäntöihin.
Haavoittuvuudet tulisi priorisoida niiden aiheuttamien riskin, liittyvän omaisuuden tärkeyden, mahdollisen organisationaalisen vaikutuksen sekä kiireellisyyden (huomioiden CVSS-arvo) perusteella.
Kovennusten voimassaolosta ja vaikuttavuudesta huolehditaan koko tietojärjestelmän elinkaaren ajan.
Tietojenkäsittely-ympäristön laitteet tarkastetaan kattavasti ohjelmistohaavoittuvuuksien varalta vähintään puolivuosittain ja merkittävien muutosten yhteydessä. Prosessissa on huomioitu seuraavat seikat:
"Merkittäviin muutoksiin" voidaan laskea esim. verkkotopologian muutokset, uusien järjestelmien käyttöönotot ja/tai vanhojen service pack -tason päivitykset sekä palomuurien ja vastaavien suodatussääntöjen merkittävät muutokset.
Tietojenkäsittely-ympäristön laitteet tarkastetaan kattavasti ohjelmistohaavoittuvuuksien varalta vähintään vuosittain ja merkittävien muutosten yhteydessä. Prosessissa on huomioitu seuraavat seikat:
"Merkittäviin muutoksiin" voidaan laskea esim. verkkotopologian muutokset, uusien järjestelmien käyttöönotot ja/tai vanhojen service pack -tason päivitykset sekä palomuurien ja vastaavien suodatussääntöjen merkittävät muutokset.
Organisaatio toteuttaa uhkatiedustelua analysoimalla ja hyödyntämällä kerättyä tietoa toimintaansa liittyvistä tietoturvauhkista ja niiltä suojautumisesta.
Kerätyn uhkatiedustelutiedon analysoinnissa ja hyödyntämisessä on huomioitava seuraavat asiat:
Organisaatio seuraa tiedotteita käytössä olevien tietojärjestelmien teknisistä haavoittuvuuksista. Kun relevantteja teknisiä haavoittuvuuksia havaitaan, organisaatio ryhtyy toimiin suunnitellun toimintamallin mukaisesti.
Haavoittuvuuksien hallinnan prosessi testataan säännöllisesti organisaation määrittelemän aikavälin mukaan, jotta varmistetaan sen ajantasaisuus, toimivuus ja tehokkuus.
Kovettaminen on käytäntö, jolla vähennetään järjestelmän haavoittuvuutta vähentämällä sen hyökkäyspintaa.
Virtuaalikoneita määritettäessä organisaation on varmistettava, että koneet on kovennettu esimerkiksi käyttämällä / sallimalla vain tarvittavia portteja, protokollia ja palveluita. Kaikissa virtuaalikoneissa on oltava myös tekniset suojatoimenpiteet, kuten haittaohjelmien torjunta ja lokikirjaus.
Organisaation häiriönsietokykyvyn testausohjelmassa on varauduttu tarjoamaan kaikki tarvittava tukeva asiantuntijatyö valituille häiriönsietokykytestaustoimille. Tähän voi sisältyä esimerkiksi suorituskykytestausta, päästä päähän -testausta, tunkeutumistestausta tai lähdekoodin tarkistuksia.
Tähän liittyviin häiriönsietokyvyn testaustoimiin voi kuulua esimerkiksi haavoittuvuusskannauksia, muiden skannausohjelmistojen käyttöä, verkkoturvallisuuden arviointeja, fyysisen turvallisuuden tarkastuksia tai muunlaisia puuteanalyysejä.
Uhkavetoisessa penetraatiotestauksessa käytettävän testausorganisaation tulee täyttää vähintään seuraavat vaatimukset:
Jos käytät sisäisiä testaajia yllä olevan luettelon kanssa, niiden tulee olla:
Testaajan kanssa tehdyissä sopimuksissa tulosten hallinta ja mahdollinen tietojenkäsittely eivät aiheuta riskejä organisaatiolle.
Organisaatio suorittaa uhkavetoisen penetraatiotestauksen. Jokaisen testin on katettava useita asiaankuuluvan talousyksikön kriittisiä tai tärkeitä toimintoja.
Määritä TLPT:n suhteellinen soveltamisala oikein seuraavasti:
Tämän arvioinnin tulos määrittää TLPT:n tarkan soveltamisalan, ja toimivaltaisten viranomaisten on validoitava se.
The organisation should have an adequate patch management procedure defined and implemented. This should include the testing and installation of patches.
There should measures to minimize the risk related to patch management and verification of successful installation of patches.
Teknisten haavoittuvuuksien hallintaprosessia seurataan ja arvioidaan säännöllisesti, jotta voidaan varmistaa sen tehokkuus ja vaikuttavuus.
Ohjelmistopäivityksiä varten olisi toteutettava hallintaprosessi, jotta voidaan varmistaa, että viimeisimmät hyväksytyt korjaustiedostot ja sovelluspäivitykset on asennettu kaikkiin hyväksyttyihin ohjelmistoihin. Ohjelmistojen aikaisemmat versiot olisi säilytettävä varotoimenpiteenä.
Haavoittuvuuden toteamisen jälkeen toimittajilla on usein merkittäviä paineita julkaista korjaustiedostot mahdollisimman pian. Tämän vuoksi on mahdollista, ettei korjaustiedosto välttämättä käsittele ongelmaa riittävästi ja sillä on haitallisia sivuvaikutuksia.
Korjaustiedostojen arvioinnissa huomioidaan mm. seuraavat asiat:
Organisaation on jaettava uhkatiedustelutietoa muiden organisaatioiden kanssa molemminsuuntaisesti uhkatietoisuuden parantamiseksi.
Organisaation on huomioitava uhkatiedustelussa tehdyt löydökset tietoturvariskien hallintaprosessissa. Uhkatiedustelussa voidaan havaita esimerkiksi tietyntyyppisten hyökkäysten yleistymistä tai uusien teknologioiden kehittymistä, joiden perusteella tiettyjen tietoturvariskien arvioita on päivitettävä, joka voi johtaa tarpeeseen pienentää riskejä käsittelysuunnitelmien kautta.
Tietojärjestelmien toiminta voi olla riippuvaista tietyistä avainresursseista, kuten palvelinkapasiteetista, tallennustilasta, tietojenkäsittelykapasiteetista, valvontakapasiteetistatai tietyistä avainhenkilöistä.
Organisaatio on määritellyt avainresurssit sekä tavat näiden avainresurssien käytön seurantaan. Resursseille määritetään lisäksi normaalitaso, jota hyödynnetään arvioidessa riskiä saatavuuden vaarantumisesta kapasitettiongelmien vuoksi.