Ilmainen e-kirja: NIS2 haltuun hyödyntäen ISO 27001 -käytäntöjä
Lataa e-kirja
Akatemian etusivu
Ohjeet
Ohjekirjan laajennukset: Paranna työntekijöiden osaamista case-esimerkeillä ja taitotesteillä

Tietoturvaohjeet voivat jäädä huonosti työntekijöiden mieleen jos ne eivät vastaa tosielämän tilanteita. Digiturvamallissa voit aktivoida Ohjekirjaan laajennuksia, jotka avaavat työntekijöille ohjeen tärkeyttä. Voit lukea lisää Ohjekirja- näkymästä Akatemiasta.

Ohjekirjan kolme tasoa

Digiturvamallista löydät kolme eri tasoista vaihtoehtoa Ohjekirjan ohjeille:

  • Ohjeiden lukeminen ja hyväksyntä
  • Ohjeiden lukeminen ja hyväksyntä + case-esimerkit liittyvistä todellisista tilanteista
  • Ohjeet + case-esimerkit + taitotestit teemoista lukemisen jälkeen

Case-esimerkkien tai taitotestien aktivointi ei ole pakollista, mutta ne parantavat ohjeiden muistamista työntekijöiden keskuudessa. Oletuksena Ohjekirja toimii yksinkertaisessa "Lukeminen ja hyväksyntä" -tilassa.

Case-esimerkit opettavat ohjeen tarkoitusta

Yksinkertainen ja tehokas keino ohjeiden ymmärtämiseen ovat case-esimerkit. Case-esimerkeissä on oikeita tilanteita, joissa ohjeen noudattaminen olisi estänyt ongelman. Tämä auttaa työntekijöitä ohjeiden sisäistämisessä sekä motivoi niiden noudattamiseen.

Kun olet aktioivnut case-esmierkit työntekijöillesi, "Merkitse hyväksytyksi" tekstin tilalla näkyy teksti "Lue lisää", jos kyseiselle ohjeelle on olemassa case-esimerkki.

Kun työntekijä klikkaa "Lue lisää" luettavaksi aukeavat case-esimerkit, jonka jälkeen ohjeen voi merkitä hyväksytyksi.

Ohjeen hyväksymisen jälkeen työntekijä voi antaa palautetta, esimerkiksi ohjeen ollessa vanhentunut. Tämä tapahtuu "Anna palautetta ohjeesta" -linkistä.

Taitotestit ovat helppo keino testata organisaation turvallisuusosaamista

Taitotestit ovat muutaman kysymyksen mittaisia testejä eri aiheista Ohjekirjassa. Taitotesti tulee työntekijän näkyville, kun teeman kaikki ohjeet on merkitty hyväksytyiksi. Testeissä ei ole läpipääsyrajaa tai arvosteluasteikkoa, ne on tarkoitettu pelkästään oppimista varten. Kun kaikki teeman ohjeet on merkitty hyväksytyiksi, taitotesti ilmestyy teeman yläosaan:

Taitotestit sisältävät monivalintakysymyksiä ja testissä ei ola aikarajaa. Kun kaikkiin kysymykskin on vastattu, testi palautetaan klikkaamalla "Lähetä vastaukset".

Esimerkki taitotestin kysymyksestä

Kuinka aktivoida Ohjekirjan laajennukset?

Laajennukset on helposti aktivoitavissa seuraavasti:

1. Siirry Organisaation työpöydälle ja avaa Asetukset

2. Siirry kohtaan Ohjekirjan asetukset

3. Klikkaa case- esimerkit ja/tai taitotestit aktiiviseksi

Voit myös muokata ohjeiden tarkistusväliä ja ohjeiden näyttökieliä samasta ikkunasta

Ohjeiden koulutusmateriaalin näkeminen ja muokkaus

Organisaation työpöydältä löytyvän Ohjeet -välilehden alta löydät kaikki ohjeet, joita olette luoneet työntekijöillenne. Listassa näkyy ohjeen teema, jakelu, yksiköt kenelle ohje on sekä hyväksymistaso.

Kun siirtyy tiettyyn ohjeeseen, voi tarkastella ohjeeseen linkitettyä koulutussisältöä. Suurimmalle osalle ohjeista löytyy valmista koulutussisältöä. Jos kuitenkin haluat case-esimerkkejä tai taitotestin sellaiselle ohjeelle, missä niitä ei vielä ole, voit luoda niitä myös itse. Toki voit myös lisätä sisältöä sellaisiin ohjeisiin missä sitä jo valmiiksi on.

Omien case-esimerkkien ja/tai taitotestien luominen

Oman sisällön luominen tapahtuu "Lisää koulutussisältöä" painikkeen takaa.

Työntekijöiden edistymisen seuraaminen

Jos haluat seurata, miten työntekijät ovat edistyneet ohjeiden lukemisessa ja hyväksymisessä, siirry Organisaation työpöydältä kohtaan Käyttäjätilastot, ohjeiden hyväksyntä ja taitotestien tulokset.

Välilehdiltä Ohjeiden hyväksyntä ja Taitotestien tulokset löydät käyttäjäkohtaista tietoa ohjeiden lukemisesta ja hyväksymisestä sekä taitotestien suorittamisesta.

Jäikö kysyttävää? Voit olla yhteydessä tiimiimme oikeasta alanurkasta löytyvän chatin kautta tai sähköpostitse tiimi@digiturvamalli.fi ja vastaamme mielellämme!

Sisältö

Jaa artikkeli